Vrsta i nivo studija: Akademski, prvi i drugi nivo
Nastavnici: Dragana Makajić-Nikolić, Biljana Panić, Bisera Andrić-Gušavac, Andrijana Džamić
Cilj predmeta:
  1. da studenti ovladaju osnovnim znanjima iz teorije pouzdanosti i upoznaju se sa mogućnostima primene ove teorije i njenih savremenih dostignuća na rešavanju praktičnih inženjerskih i upravljačkih problema;
  2. da se studenti upoznaju sa metodama i pristupima praktične provere pouzdanosti i rizika tehničkih sistema.
Ishod predmeta
Studenti su osposobljeni da modeliraju realne probleme analize pouzdanosti sistema korišćenjem savremenih metoda i računarskih programa, da procene rizike i ukažu na preventivne akcije osiguranja kvaliteta, postizanja proizvoda visoke pouzdanosti i upravljanja rizikom u svim fazama životnog ciklusa proizvoda.
Sadržaj predmeta
Nastava: 1. Uvod u zadatke i teoriju pouzdanosti. 2.Osnovni pojmovi pouzdanosti: greška, neispravnost, otkaz, funkcija pouzdanosti, intenzitet otkaza, srednje vreme između dva otkaza. 3. Blok dijagrami u analizi pouzdanosti; stabla događaja. 4-5. Analiza stabla neispravnosti. 6. Analiza načina, efekata i kritičnosti otkaza; analiza hazarda. 7. Definicije i analiza rizika. 8. Redundantni sistemi i sistemi otporni na grešku. 9. Pogodnost za održavanje, vreme opravke, vreme zastoja; raspoloživost i efektivnost sistema. 10-11. Modeliranje popravljivih sistema: modeli Markova, Petrijeve mreže. 12. Pouzdanost složenih sistema; pouzdanost mreža. 13. Ocenjivanje pouzdanosti i kvaliteta softvera. 14. Pouzdanost čoveka. 15. Softver za analizu i predviđanje pouzdanosti.
Praktična nastava: Vežbe se obavljaju u skladu sa planom teorijske nastave pri čemu se nastavne jedinice obrađuju uz pomoć raspoloživih softverskih alata, na početku na školskim i na kraju kursa na realnim praktičnim primerima.
Literatura
1. Krčevinac i dr, "Operaciona istraživanja 2", Poglavlje 10 Pouzdanost i optimizacija redundanse, FON, Beograd, 2013.
2. Makajić-Nikolić Dragana, "Metode i tehnike za procenu rizika", FON, Beograd, 2022.
Dodatna literatura
1. R. Petrović, M. Vujošević, D. Petrović, "Optimizacija redundantnih sistema", Saobraćajni fakultet, Beograd, 1993.
2. C. A. Ericson II, "Hazard analysis techniques for system safety", Wiley, 2005.
3. P. D. T. O'Connor, "Practical reliability engineering", Wiley, 2007.
Broj časova aktivne nastave: Predavanja:15 h 2 Vežbe:15 h 2
Metode izvođenja nastave: Predavanja se izvode klasično a vežbe pretežno korišćenjem raspoloživih softverskih alata za analizu pouzdanosti i rizika.